Mladý ječmen.
Spoustu z nás už slyšelo nebo má zkušenost s tímto zázračným zeleným nápojem. Někomu pomohl na astma, alergii, artritidu, někdo si vyléčil bércové vředy, jiný migrény nebo štítnou žlázu. Když to čtete, říkáte si, no to musí být zázrak. A on také je, ale ne v tom pravém slova smyslu.
Všichni víme, že k výživě našeho těla potřebujeme bílkoviny, sacharidy a tuky. Těchto tzv. makro živin má většina z nás dostatek, nebo spíš nadbytek. Ale ke zdravému životu potřebujeme i tzv. mikroživiny, což jsou vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Vitamíny i minerály má každý z nás v podvědomí, že jsou důležité, ale o enzymech se hovoří až v poslední době. Každá živá buňka potřebuje ke svému žití enzymy, a proto je potřebujeme i my. Bez enzymů by naše tělo nebylo schopno žádné reakce. Jedna z teorií říká, že se rodíme z tzv. enzymatickou bankou a v momentě, kdy si ji vyčerpáme, přichází smrt.
V čem tedy najdeme tyto zázračné enzymy ?
Ve všem co je živé (ovoci, zelenině) nebo upravené do 42°C a samozřejmě i v zeleném ječmeni. A to je právě to, co dělá z ječmene zázrak, který nám pomáhá k uzdravení našeho těla a každému vyléčí něco jiného.
Protože je každý z nás jiný, má jiné trávení, metabolické pochody má i jiné nemoci, ale každý z nás potřebuje enzymy, které při dodání do těla začnou napravovat škody, které vznikly jejich nedostatkem.
Složení mladého ječmene:
Vitamíny: |
Minerály: |
Vápník: 6,79 mg/g Draslík: 40,5 mg/g Hořčík: 0,03 mg/g Železo: 0,37 mg/g Křemík: 0,04 mg/g Sodík: 6,41 mg/g Fosfor: 3,94 mg/g Bór: 58,0 mcg/g Mangan: 0,14 mg/g Měď: 0,09 mg/g Stříbro: 0,50 mcg/g Chróm: 1,09 mcg/g |
Betakaroten: 1370 IU/g Vitamín A: méně než 50 IU/100 g Vitamín B1: 0,43 mg/100 g Vitamín B2: 2,41mg/100 g Niacin: 3,63 mg/100 g Vitamín B5: 5,1 mg/100 g Vitamín B6: 17,8 mg/100 g Biotin: 0,8 mg/100 g Vitamín C: 457 mg/100 g Vitamín E: 22,5 IU/100 g Vitamín K: 0,776 mg/100 g Kyselina listová: 1,5 mg/100 g |
Aminokyseliny: | Nutriční analýza: |
Alanín: 16,9 mg/g | Chlorofyl: 300mg/100g |
Methionín: 3,6 mg/g | Bílkoviny: 280mg/100g |
Arginín: 13,4 mg/g | Sacharidy: 500mg/100g |
Fenylalanín: 13,0 mg/g | |
Prolín: 14,8 mg/g | |
Serín: 11,4 mg/g | |
Glycín: 12,4 mg/g | |
Treonín: 11,5 mg/g Histidín: 5,22 mg/g Tyrosín: 8,29 mg/g Izoleucín: 18,2 mg/g Valín: 13,0 mg/g Leucín: 18,2 mg/g Lyzín: 14,6 mg/g K.aspartamová: 19,7 mg/g K.glutamová: 26,1 mg/g |
A jak ječmen užívat?
Platí několik obecných zásad.
- Vždy na lačný žaludek, protože tak se ječmen zcela a bez problémů vstřebá cca 20minut
- Ječmen nesmí přijít do styku s kovem, takže nabíráme plastovou nebo keramickou lžičkou
- Krabička s ječmenem se musí uchovávat pevně zavřená (vlhkost) a ve tmě.
- Ječmen vždy rozmícháme ve studené vodě, nebo teplé do 42°C.
- Doporučené dávkování se liší u každého problému, ale doporučuje se 1g (1 malá čajová lžička) – 2x denně.
- V zásadě ale platí, že záleží pouze na Vás, kolik lžiček vypijete, jak se cítíte a hlavně nemůžete se nikdy PŘEDÁVKOVAT.
Při jakých problémech?
- zlepšení krevního obrazu - obsahuje množství látek nezbytných k tvorbě červených krvinek (železo, draslík, kyselina listová…), přičemž jsou tyto látky ve formě pro organismus velmi snadno přijatelné,
- kožní problémy (akné, ekzémy, psoriáza) - působení mladého ječmene na omlazení pokožky prostřednictvím vlivu na vnitřní orgány je klinicky prokázáno,
- tlumí srážení krevních destiček - tromby (krevní sraženiny) jsou příčinou vzniku infarktu myokardu a kardiovaskulárních nemocí,
- zpomalení buněčného stárnutí - SOD (superoxid dismutáza) ničí kyslíkové radikály; předpokládá se, že SOD souvisí s dlouhověkostí,
- snižování hmotnosti - účinné látky mladého ječmene posilují funkci štítné žlázy, jejíž hormony podněcují spalování tuků. Také samotný mladý ječmen obsahuje enzymy schopné spalovat tuky
- problémy s trávením - chlorofyl se používá i při léčbě vředových onemocnění žaludku a střev, draslík a vláknina podporují pohyb trávicí soustavy a vyprazdňování,
- pálení žáhy - mladý ječmen má výrazně zásaditou povahou, čímž obnovuje acido-alkalickou rovnováhu při překyselení organismu,
- účinky - enzym SOD a chlorofyl vykazují účinné protirakovinné působení
- páchnoucí dech a hemoroidy
- prevence proti ukládání cholesterolu
- problémy se srdcem, krevním oběhem a cévami
- bolesti hlavy, poruchy spánku, chronickou únavu a deprese
- kloubní onemocnění
- cukrovka - díky své zásadité povaze upravuje mladý ječmen průchod cukrů skrze střevní stěny, čímž se postupně normalizuje hladina cukru v krvi,
- vnější a vnitřní záněty - využívá se vysoký obsah chlorofylu.
A já si myslím, že je vhodný pro každého, kdo nejí denně minimálně 500g zeleniny a ovoce, protože jinak si neustále vyčerpává svou enzymatickou banku a neposkytuje svému tělu dostatek mikroživin nutných k zdravému životu.
Denní dávka ječmene 2g a 25 chlorell Vám dodá stejně mikroživin jako 2,75kg čerstvě odšťaveného ovoce.
A ještě malá poznámka k ječmeni, který obsahuje i vlákninu. Neříkám, že je špatný, ale při dlouhodobějším používání a při nemocech trávicího traktu dráždí zažívání. Proto je vždy lepší koupit kvalitní sušenou trávu bez vlákniny a samozřejmě sušenou do 40°C.
V případě, že máte s ječmenem nějaké další zkušenosti, prosím napište je do komentáře pod článkem, protože tyto zkušenosti můžou pomoci dalším. Děkuji Vám.
Přidat komentář