Mladý ječmen.Ječmen

                                                               

Spoustu z nás už slyšelo nebo má zkušenost s tímto zázračným zeleným nápojem. Někomu pomohl na astma, alergii, artritidu, někdo si vyléčil bércové vředy, jiný migrény nebo štítnou žlázu. Když to čtete, říkáte si, no to musí být zázrak. A on také je, ale ne v tom pravém slova smyslu.

Všichni víme, že k výživě našeho těla potřebujeme bílkoviny, sacharidy a tuky. Těchto tzv. makro živin má většina z nás dostatek, nebo spíš nadbytek. Ale ke zdravému životu potřebujeme i tzv. mikroživiny, což jsou vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Vitamíny i minerály má každý z nás v podvědomí, že jsou důležité, ale o enzymech se hovoří až v poslední době. Každá živá buňka potřebuje ke svému žití enzymy, a proto je potřebujeme i my. Bez enzymů by naše tělo nebylo schopno žádné reakce. Jedna z teorií říká, že se rodíme z tzv. enzymatickou bankou a v momentě, kdy si ji vyčerpáme, přichází smrt.

V čem tedy najdeme tyto zázračné enzymy ?

Ve všem co je živé (ovoci, zelenině) nebo upravené do 42°C a samozřejmě i v zeleném ječmeni.  A to je právě to, co dělá z ječmene zázrak, který nám pomáhá k uzdravení našeho těla a každému vyléčí něco jiného.

Protože je každý z nás jiný, má jiné trávení, metabolické pochody má i jiné nemoci, ale každý z nás potřebuje enzymy, které při dodání do těla začnou napravovat škody, které vznikly jejich nedostatkem.

Složení mladého ječmene:


Vitamíny:                  

Minerály:

Vápník:           6,79 mg/g                           

Draslík:           40,5 mg/g

Hořčík:            0,03 mg/g

Železo:            0,37 mg/g

Křemík:           0,04 mg/g    

Sodík:              6,41 mg/g

Fosfor:             3,94 mg/g

Bór:                 58,0 mcg/g

Mangan:          0,14 mg/g

Měď:               0,09 mg/g

Stříbro:            0,50 mcg/g

Chróm:            1,09 mcg/g

Betakaroten:               1370 IU/g

Vitamín A:                  méně než 50 IU/100 g

Vitamín B1:                0,43 mg/100 g

Vitamín B2:                2,41mg/100 g

Niacin:                        3,63 mg/100 g

Vitamín B5:                5,1 mg/100 g

Vitamín B6:                17,8 mg/100 g

Biotin:                         0,8 mg/100 g

Vitamín C:                  457 mg/100 g

Vitamín E:                  22,5 IU/100 g

Vitamín K:                  0,776 mg/100 g 

Kyselina listová:       1,5 mg/100 g

   
Aminokyseliny:   Nutriční analýza:
Alanín:            16,9 mg/g     Chlorofyl:                   300mg/100g
Methionín:      3,6 mg/g     Bílkoviny:                  280mg/100g
Arginín:          13,4 mg/g         Sacharidy:                  500mg/100g
Fenylalanín:    13,0 mg/g  Ječmen (rozmíchaný ve vodě)
Prolín:             14,8 mg/g
Serín:              11,4 mg/g
Glycín:            12,4 mg/g

Treonín:          11,5 mg/g

Histidín:          5,22 mg/g

Tyrosín:           8,29 mg/g

Izoleucín:        18,2 mg/g

Valín:              13,0 mg/g

Leucín:            18,2 mg/g

Lyzín:             14,6 mg/g

K.aspartamová: 19,7 mg/g

K.glutamová: 26,1 mg/g

 

A jak ječmen užívat?

Platí několik obecných zásad.

  1. Vždy na lačný žaludek, protože tak se ječmen zcela a bez problémů vstřebá cca 20minut
  2. Ječmen nesmí přijít do styku s kovem, takže nabíráme plastovou nebo keramickou lžičkou
  3. Krabička s ječmenem se musí uchovávat pevně zavřená (vlhkost) a ve tmě.
  4. Ječmen vždy rozmícháme ve studené vodě, nebo teplé do 42°C.
  5. Doporučené dávkování se liší u každého problému, ale doporučuje se 1g (1 malá čajová lžička) – 2x denně.
  6. V zásadě ale platí, že záleží pouze na Vás, kolik lžiček vypijete, jak se cítíte a hlavně nemůžete se nikdy PŘEDÁVKOVAT.

Při jakých problémech?

  • zlepšení krevního obrazu - obsahuje množství látek nezbytných k tvorbě červených krvinek (železo, draslík, kyselina listová…), přičemž jsou tyto látky ve formě pro organismus velmi snadno přijatelné,
  • kožní problémy (akné, ekzémy, psoriáza) - působení mladého ječmene na omlazení pokožky prostřednictvím vlivu na vnitřní orgány je klinicky prokázáno,
  • tlumí srážení krevních destiček - tromby (krevní sraženiny) jsou příčinou vzniku infarktu myokardu a kardiovaskulárních nemocí,
  • zpomalení buněčného stárnutí - SOD (superoxid dismutáza) ničí kyslíkové radikály; předpokládá se, že SOD souvisí s dlouhověkostí,
  • snižování hmotnosti - účinné látky mladého ječmene posilují funkci štítné žlázy, jejíž hormony podněcují spalování tuků. Také samotný mladý ječmen obsahuje enzymy schopné spalovat tuky
  • problémy s trávením - chlorofyl se používá i při léčbě vředových onemocnění žaludku a střev, draslík a vláknina podporují pohyb trávicí soustavy a vyprazdňování,
  • pálení žáhy - mladý ječmen má výrazně zásaditou povahou, čímž obnovuje acido-alkalickou rovnováhu při překyselení organismu,
  • účinky - enzym SOD a chlorofyl vykazují účinné protirakovinné působení
  • páchnoucí dech a hemoroidy
  • prevence proti ukládání cholesterolu
  • problémy se srdcem, krevním oběhem a cévami
  • bolesti hlavy, poruchy spánku, chronickou únavu a deprese
  • kloubní onemocnění
  • cukrovka - díky své zásadité povaze upravuje mladý ječmen průchod cukrů skrze střevní stěny, čímž se postupně normalizuje hladina cukru v krvi,
  • vnější a vnitřní záněty - využívá se vysoký obsah chlorofylu. 

A já si myslím, že je vhodný pro každého, kdo nejí denně minimálně 500g zeleniny a ovoce, protože jinak si neustále vyčerpává svou enzymatickou banku a neposkytuje svému tělu dostatek mikroživin nutných k zdravému životu.

Denní dávka ječmene 2g a 25 chlorell Vám dodá stejně mikroživin jako 2,75kg čerstvě odšťaveného ovoce.

A ještě malá poznámka k ječmeni, který obsahuje i vlákninu. Neříkám, že je špatný, ale při dlouhodobějším používání a při nemocech trávicího traktu dráždí zažívání. Proto je vždy lepší koupit kvalitní sušenou trávu bez vlákniny a samozřejmě sušenou do 40°C.

V případě, že máte s ječmenem nějaké další zkušenosti, prosím napište je do komentáře pod článkem, protože tyto zkušenosti můžou pomoci dalším. Děkuji Vám.

Přidat komentář